Stappenplan Friese witjes zetten

 

Wat maakt Friese witjes zo bijzonder? Het is een ambachtelijk vervaardigd product en de tegels zijn mateloos populair vanwege de karakteristieke en historische uitstraling. Bovendien zijn ze tijdloos en duurzaam. Friese witjes zijn in allerlei verschillende nuances verkrijgbaar en het speciale hieraan is dat het karakter van de tegels wordt bepaald door het ambachtelijke proces en natuurlijke invloeden. Natuurlijk wilt u wel het mooiste resultaat bereiken. Daarom hebben we een handig stappenplan gemaakt zodat u precies weet hoe u een prachtig eindresultaat kunt verkrijgen.

De keuze van de juiste Friese Witjes

Friese Witjes zijn verkrijgbaar met vele nuances. Wilt u een authentieke uitstraling, spijkergaatjes, een craquelé tegel of misschien wel een mix van verschillende witjes? De keuze van de tegel is bepalend voor het eindresultaat. Tip: bestel een proefpakket met verschillende soorten tegels. In het daglicht ziet een tegel er heel anders uit dan op een foto en zo kunt u eenvoudig de juiste tegel kiezen.

Voorbereiding

Friese Witjes zijn verkrijgbaar met vele nuances. Controleer daarom of u de juiste tegels heeft ontvangen, want eenmaal aan de muur kunnen de tegels niet meer geretourneerd worden.

Stap 1 Een indruk van het eind resultaat

Leg een aantal witjes naast elkaar op een grote tafel. Zo kunt u alvast een indruk krijgen van het eindresultaat. Dit is met name belangrijk als u een mix van verschillende witjes heeft gekozen. Laat u de tegels plaatsen door een tegelzetter? Geef dan duidelijke instructies over hoe u mix geplaatst wilt hebben. Zo voorkomt u vervelende verrassingen achteraf.

Stap 2 Kleur van de voegen

Het eindresultaat valt of staat met de kleur van de voegen. Wij adviseren een lichte kleur voeg zoals jasmijn of topas. Hiermee komen de witjes het beste tot hun recht. Een donkere kleur voeg zoals grijs zorgt weer voor een heel ander effect. Over smaak valt niet te twisten, daarom kunt u zelf bepalen welke kleur voeg u het mooiste vindt.

Het zetten van Friese witjes

Stap 3 Diepte van de voegen

De diepte van de voeg is ook bepalend voor het effect. Wij adviseren een smalle en ongelijkmatige voeg. Dit oogt als het zogenaamd “koud zetten”. Koud zetten is een typisch kenmerk van een authentieke wand met Friese witjes. Wij adviseren een wand met Friese witjes wel altijd af te voegen on de wand waterdicht te krijgen. Een te brede voeg zorgt voor een storend geheel, zeker als u ook een tableau wilt plaatsen. De diepte kunt u naar eigen smaak bepalen. Een vlakke voeg valt praktisch samen met de tegel waardoor scherpe randen worden weggewerkt. Een diepe voeg zorgt ervoor dat de tegel juist meer naar voren komt en het ‘ouderwetse’ effect wordt verkregen.

Stap 4 Het aanbrengen van het voegsel

Zodra u er over uit bent welke kleur en diepte u wilt toepassen dan kunt u het mengsel gaan klaarmaken. Gebruik een voegbord of een rubberen voegspatel voor het aanbrengen van het voegsel. Na het plaatsen van de tegels dient u het goed in te wassen. Zodra het voegsel bijna droog is dan kunt u de wand nog na wassen met een vochtige spons. Eventueel kunt u op bepaalde plaatsen de voeg nog dieper uitwassen om de onregelmatige tegelranden te benadrukken.

Onderhoud van uw Friese Witjes

U kunt de tegels afnemen met een sopje van groene zeep of andere reguliere niet bijtende schoonmaakmiddelen hierdoor blijven de tegels langer mooi en zullen ze niet beschadigen.

Vragen?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit stappenplan? Of heeft u advies nodig voor de keuze van de juiste tegels? Neem dan zeker contact op met onze deskundige medewerkers. We adviseren u graag over onze Friese witjes.