Speciale tegelvormen

 

Als ik, als graficus, vertel dat ik bij een tegelfabriek werk, dan krijg ik al snel de vraag of dat niet saai is. Niets is minder waar, want een werkdag in een tegelfabriek is geen dag hetzelfde. Wist u dat tegels in alle verschijningsvormen te gieten, te kleien en te persen zijn? En dat doen we dan ook in de ambachtelijke tegelfabriek Albarello in het Friese dorpje Menaam. Naast het beschilderen en bedrukken van tegels ontwikkelen wij glazuren voor restauratieprojecten en produceren wij allerlei soorten tegelvormen voor zowel restauratie als nieuwbouw.

Keramische elementen zijn een lust voor het oog

Deze prachtige tegels met krullen en andere versieringen zijn bijna te mooi om simpelweg de naam tegel te dragen. Keramische elementen is beter op zijn plaats. Neem nou ons project van Hotel twenty seven in Amsterdam, daar zijn ruim 50 verschillende speciale tegelvormen voor geproduceerd. Denk hierbij aan tegels met reliëf, rozetten van keramiek, tegelplaten en tegels van verschillende formaten en dikte. Maar ook hoektegels die werden voorzien van een speciaal randje hoorden hierbij. Onze zogenaamde druppeltegels waren ook een waardevolle toevoeging aan het project. Deze tegels zorgen ervoor dat het regenwater niet met de ronding mee sijpelt, maar vanaf de tegel recht naar beneden druppelt.

Zoveel tegels, zoveel mogelijke vormen

Als graficus blijf ik gefascineerd door deze bijzondere vormen en de (bijna) eindeloze mogelijkheden van keramische tegels en elementen. Een project komt door de bijzondere vormen nog meer tot leven en heeft iets extra’s. Vooral door de prachtige patronen die ontstaan als de keramische elementen net uit de oven komen. Zeg nou toch zelf: dit alleen al is een feestje.

 

 

 

 

Speciale tegelvormen Albarello

Wij maken tegels, gevelstenen en andere elementen van begin tot eind in onze eigen fabriek. Bent u benieuwd naar meer informatie over speciale tegelvormen? Bekijk dan onze gerealiseerde projecten met speciale tegelvormen.

Speciale tegelvormen Albarello