Wand- en goottegels voor restauratie rijksmonument Villa Jongerius

Locatie: Utrecht
Tijdsperiode: 2012-2020
Architect villa Jongerius: FBW Architecten
Architect Kantoor Jongerius: Blauw Architecten
Opdrachtgever: Stichting Vrienden van het Jongeriuscomplex
Uitvoerder: Heilijgers Bouwbedrijf

De Utrechtse Jan Jongerius (1888-1941) bouwde in korte tijd een imposant industrieel imperium op. Hij was begonnen als tuinder in het bedrijf van zijn ouders, maar groeide vrij snel uit tot een flamboyant zakenman. Hij werd carrosseriebouwer, brandstoffenverkoper en Ford dealer (de grootste van Nederland). Hij bouwde zijn bedrijf eigenhandig op, letterlijk want bij zowel alle bedrijfsgebouwen als bij zijn woonhuis kwam er (bijna) geen architect aan te pas.

Het Jongeriuscomplex

Van het hele bedrijfsterrein gelegen aan het Merwedekanaal in Utrecht, resten nu alleen nog de Villa Jongerius en het voormalige hoofdkantoor. Villa en kantoor zijn zeer opvallende verschijningen, alleen al door de bouwstijl en het kleurgebruik. Meerdere beroemde internationale bouwstijlen uit de jaren ’30 van de vorige eeuw zijn terug te vinden en de gebouwen zijn minstens zo flamboyant als Jan Jongerius zelf.

Restauratie

In 2006 is de Stichting Vrienden van het Jongeriuscomplex opgericht met als doel het gehele Jongeriuscomplex (Villa, tuin en kantoor) te restaureren en te behouden voor de toekomst. Bouwbedrijf Heiligers benaderde Albarello voor het leveren van de tegels voor dit bijzondere restauratie project. Albarello heeft wandtegels gereproduceerd voor de entree van de villa en goottegels voor in de buitenomgeving naast het pad.

Glazuurontwikkeling en klei op kleur

Voor de restauratie van de wandtegels zijn 2 soorten glazuren ontwikkeld aan de hand van de originele wandtegels. Ook de goottegels zijn op kleur gebracht aan de hand van het bestaande tegelwerk. Voor de goottegel was de wens om deze uit te voeren in een rode klei met een glazuur die speciaal ontwikkeld is op de juiste kleur.

Onthulling

De villa en het kantoor zijn nu ingericht als evenementenlocaties. Met het onthullen van de enorme klok op de voorgevel door Utrechts burgemeester Jan van Zanen en gedeputeerde van de provincie Utrecht Mariëtte Pennarts is het volledig gerestaureerde en duurzame Rijksmonument uit 1936 in mei 2018 officieel in gebruik genomen.

Gerelateerde projecten

Restauratie Rijksmuseum Amsterdam

Het was een flinke klus, de restauratie van de tegeltableaus aan de gevels van het Rijksmuseum. Door de tand des tijds en weersinvloeden waren er veel tegels aangetast.

... Lees meer

Koninklijke Industrieele Groote Club Amsterdam

Restauratie met behulp van 3D printen

... Lees meer