Nieuwe Art Deco tegels voor Stadhuis Harderwijk

Oude stadhuis Harderwijk
Locatie: Harderwijk
Tijdsperiode: 2019
Architect: MIR architecten Amsterdam
Tegelzetter: Andries Planting

Restauratie van Art deco tegels oude stadhuis Harderwijk

Wij zijn in 2019 betrokken geweest bij de restauratie van het oude stadhuis in Harderwijk. De restauratie van verschillende maten tegels met verschillende effectglazuren om de beschadigde tegels te vervangen uit de betegelde muren in Art deco stijl.

Historie

De rijke historie van het pand gaat terug tot de 14e eeuw. Sinds de 17e eeuw is het pand in gebruik geweest als stadhuis. In de 18e en 19e eeuw zijn ingrijpende verbouwingen uitgevoerd. Elke stijlperiode heeft zo zijn sporen achtergelaten die door de tand des tijds zijn aangetast.

Renovatie

Bij de herbestemming en renovatie van het Oude Stadhuis hebben MIR architecten i.s.m buro Mos het pand bruikbaar gemaakt voor zijn nieuwe culturele functies. Er is veel aandacht besteed aan het afpellen en leesbaar maken van de historische lagen van het pand, zoals het middeleeuwse casco en de 19e eeuwse vestibule.

Niet alleen de bouwkundige verbetering van het gebouw was dan ook de opdracht die MIR architecten uit Amsterdam had mee gekregen, maar ook het behouden en renoveren van de verschillende stijlperioden die in het pand aanwezig zijn, de publieke openstelling, multifunctionele ruimten en het herstel van de monumentale uitstraling.

Bijzondere glazuren

Als je aan Art deco denkt dan denk je aan bijzondere glazuren. Het was dan ook weer een uitdaging om deze glazuren te ontwikkelen. Door veelvuldig testen en onze ervaring op het gebied van restauratie zijn we er weer in geslaagd om tegels te produceren die in het totaalbeeld niet van de echte te onderscheiden zijn.

Gerelateerde projecten

Vergulde baksteen voor klok Harderwijk

Voor een nieuw pand van Albert Heijn in Harderwijk kregen wij een aanvraag binnen voor vergulde Bakstenen voor in een klok in de gevel van het pand.

... Lees meer

Geglazuurde bakstenen Portugees-Israëlitische begraafplaats Beth Haim

Voor het metselwerk van het interieur van het Coronelpaviljoen op de Portugees-Israëlitische begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel heeft Albarello geglazuurde bakstenen geleverd. Op d... Lees meer