Nieuwe Art Deco tegels voor Stadhuis Harderwijk

Oude stadhuis Harderwijk
Locatie: Harderwijk
Tijdsperiode: 2019
Architect: MIR architecten Amsterdam
Tegelzetter: Andries Planting

Restauratie van Art deco tegels oude stadhuis Harderwijk

Wij zijn in 2019 betrokken geweest bij de restauratie van het oude stadhuis in Harderwijk. De restauratie van verschillende maten tegels met verschillende effectglazuren om de beschadigde tegels te vervangen uit de betegelde muren in Art deco stijl.

Historie

De rijke historie van het pand gaat terug tot de 14e eeuw. Sinds de 17e eeuw is het pand in gebruik geweest als stadhuis. In de 18e en 19e eeuw zijn ingrijpende verbouwingen uitgevoerd. Elke stijlperiode heeft zo zijn sporen achtergelaten die door de tand des tijds zijn aangetast.

Renovatie

Bij de herbestemming en renovatie van het Oude Stadhuis hebben MIR architecten i.s.m buro Mos het pand bruikbaar gemaakt voor zijn nieuwe culturele functies. Er is veel aandacht besteed aan het afpellen en leesbaar maken van de historische lagen van het pand, zoals het middeleeuwse casco en de 19e eeuwse vestibule.

Niet alleen de bouwkundige verbetering van het gebouw was dan ook de opdracht die MIR architecten uit Amsterdam had mee gekregen, maar ook het behouden en renoveren van de verschillende stijlperioden die in het pand aanwezig zijn, de publieke openstelling, multifunctionele ruimten en het herstel van de monumentale uitstraling.

Bijzondere glazuren

Als je aan Art deco denkt dan denk je aan bijzondere glazuren. Het was dan ook weer een uitdaging om deze glazuren te ontwikkelen. Door veelvuldig testen en onze ervaring op het gebied van restauratie zijn we er weer in geslaagd om tegels te produceren die in het totaalbeeld niet van de echte te onderscheiden zijn.

Gerelateerde projecten

Erasmushiem Leeuwarden

Erasmushiem is een modern woon- en zorgcentrum op humanistische grondslag.
Voor het interieur van het nieuwe gebouw is gekozen voor tegels met beleving en sfeer, die de menselijke kant van de... Lees meer

Restauratie Woudagemaal Lemmer

Het zeer fraaie en unieke stoomgemaal in Lemmer is gebouwd in 1920 in de typerende bouwstijl van die tijd. Het nog immer werkende gemaal en gebouw zijn inmiddels toegevoegd aan de lijst van het ... Lees meer