Amsterdamse school tegels voor trappenhuis RCO House

Locatie: Amsterdam
Tijdsperiode: 2018
Architect: Team V Architectuur Amsterdam
Uitvoerder: Koninklijke Woudenberg

Het RCO house

De voormalige door H.P. Berlage ontworpen Kunstambachtschool uit 1906 is de nieuwe thuisbasis van het Koninklijk Concertgebouworkest.
Het gebouw, een gemeentelijk monument, is geheel naar de wensen van de musici verbouwd, gerestaureerd en van nieuwbouw voorzien.

Restauratie

Er is een duidelijk onderscheid gemaakt tussen het monument en de nieuwbouw.
De restauratie stond in het teken van behoud en herstel van de originele structuur en de aanwezige historische elementen.
Ons aandeel zijn de gerestaureerde Berlage-trappen met de karakteristieke groen geglazuurde tegels en de prachtige tegelvloer.
Door de zorgvuldige restauratie van historische elementen, zoals de voorgevel, de dakkapellen en het trappenhuis met het groen geglazuurde wandtegelwerk, is de essentie van Berlage’s ontwerp opnieuw voelbaar gemaakt, aldus de architect.

Uitdaging

Het is voor ons als restaurateurs altijd een uitdaging om de tegels zo te reproduceren dat de nieuwe tegels niet van de oude tegels te onderscheiden zijn. De Amsterdamse school tegels zijn door ons volledig handmatig vervaardigd zoals dat in die tijd ook gedaan werd waardoor ons doel bereikt is. De uitdaging lag ook in het feit dat de lambrisering van het trappenhuis bestaat uit verschillende nuances groen wat de karakteristieke uitstraling geeft aan het trappenhuis. De vloertegels zijn vervaardigd van gekleurde klei en zijn volledig afgepolijst om een glad oppervlakte te verkrijgen zoals de oude plavuizen reeds aanwezig.

Volgens Jan Raes, algemeen directeur van het Concertgebouworkest, is met de ingebruikname van het ensemble een langgekoesterde wens in vervulling gegaan.

 

 

Gerelateerde projecten

Keramiekmuseum Princessehof Leeuwarden

Regelmatig slaan Albarello en het Leeuwarder keramiekmuseum de Princessehof hun handen in elkaar.

... Lees meer

Restauratie Woudagemaal Lemmer

Het zeer fraaie en unieke stoomgemaal in Lemmer is gebouwd in 1920 in de typerende bouwstijl van die tijd. Het nog immer werkende gemaal en gebouw zijn inmiddels toegevoegd aan de lijst van het ... Lees meer