Studio Agne

De Litouws-Nederlandse Agne Kucerenkaite werkt graag met secundaire grondstoffen en afval en transformeert ze in waardevolle producten. Haar passie is interactie en verbinding zoeken tussen design, samenleving, industrie en milieu.

Samenwerking

In 2019 is Agne Kucerenkaite begonnen met het samenwerken met Albarello. Sindsdien zijn er in de fabriek veel aanvullende tests uitgevoerd. De afvalbron is betrouwbaar om constante kleuren te garanderen.

Albarello als producent

Door de samenwerking met Albarello kan Studio Agne nu ook voor grote projecten leveren en in verschillende maten en kleuren. Albarello brengt met de hand glazuren aan, wat leidt tot subtiele variaties in tinten. De producten hebben een onderscheidend uiterlijk, zijn veilig en duurzaam. Samen zoeken we naar de mogelijkheden voor een nog duurzamer product.

‘Ignorance is Bliss’

‘Ignorance is Bliss’ is een lopend project om metaalafval een nieuwe identiteit te geven door het als pigment aan te brengen. De pigmenten uit onder meer de drinkwatervoorziening en bodemsanering worden verwerkt tot nieuwe waardevolle producten. Het resultaat van grootschalig materiaalonderzoek en prototyping is een collectie porseleinen serviesgoed en keramische tegels voor binnen en buiten, die zijn gekleurd met 100% industrieel metaalafval.

Ik zie afval als grondstof en kans, niet als een last.Agne Kucerenkaite

Afval als grondstof

Het is precies het technische onderzoeks- en ontwerppotentieel van ogenschijnlijk onaantrekkelijke en industrieel gedreven processen die Agne interessant vindt. Momenteel heeft afval een negatieve bijklank in onze samenleving, maar Agne ziet het als grondstof en kans, niet als een last. De belangstelling voor het gebruik van duurzame, gerecyclede, upcycled materialen groeit voortdurend.

GEÏNTERESSEERD?

Wil je meer weten over de mogelijkheden of de ‘Ignorance is Bliss’ tegels kopen?

Neem contact op met Agne Kucerenkaite:

www.agne-k.com

a.kucerenkaite@gmail.com

+31648699822

Project De Republiek Bloemendaal

Begin 2020 opende het strandrestaurant De Republiek in Bloemendal waar de door Albarello geproduceerde ‘Ignorance is Bliss’-tegels werden gebruikt voor een van de bars. Het interieur van het restaurant is ontworpen door Anne Claus interiors.

Erkenning en onderscheidingen

In 2018 werd het project ‘Ignorance is Bliss’ genomineerd voor de New Material Award en op de shortlist gezet voor Dezeen Awards. In de categorie Homeware Design als top 5 projecten wereldwijd.

In 2019 stond Agne Kucerenkaite op de longlist van Dezeen Awards, Emerging Designer of the Year.

In 2020 hebben ‘Ignorance is Bliss’-tegels de Red Dot Design Award gewonnen, beste van het beste productontwerp van het jaar. Klik hier voor het jury raport.

Red Dot Design Award

In 2020 hebben 'Ignorance is Bliss'-tegels de Red Dot Design Award gewonnen, beste van het beste productontwerp van het jaar. Hieronder een impressie:

Uitgelichte Projecten

Restauratie Woudagemaal Lemmer

Het zeer fraaie en unieke stoomgemaal in Lemmer is gebouwd in 1920 in de typerende bouwstijl van die tijd. Het nog immer werkende gemaal en gebouw zijn inmiddels toegevoegd aan de lijst van het werelderfgoed UNESCO. In het i Lees meer

Erasmus Monument Rotterdam

Het uit meer dan 1500 tegels bestaande kunstwerk van het geboortehuis van Erasmus is geïnspireerd op de kleuren van de majolica. Een project waarin moderne technieken en het oude ambacht samen gaan.

Lees meer

Traptegels voor museum Boijmans van Beuningen

Een impressie van onze werkwijze.

Lees meer