Hoerenhondjes of liefdesgeschenk

 

In 1900 toen de arbeid nog puur was het land nog ruig, de zee nog onvoorspelbaar en de vis nog gevangen werd door stoere zeelui die in elk stadje een ander schatje hadden.

Toen werden de souvenirs nog op ambachtelijke manier gemaakt: puur en eerlijk.

 

Toen waren er nog zeelui die handgemaakte souvenirs meenamen als liefdesgeschenk voor hun vrouw, die altijd maar weer moest afwachten of de man van wie ze hield en de vader van haar 6 bloedjes van kinderen terugkwam van de woeste zee. 

 

De man die met een klein zeewaardig scheepje er op uit trok richting Engeland om thuis de hongerige monden te kunnen voedden.

De man die vaak zijn geld verkwistte aan vrouwen van lichte zeden. En bij deze vrouw als dekmantel een prachtig exemplaar van de zogeheten “Lerwick-hondjes” ofwel “hoerenhondjes” aanschafte, “de souvenir”.

 

De tijd dat alles nog puur en eerlijk was.

 

Aan deze zeemanssouvenirs wordt vanaf morgen een tentoonstelling gewijd in het Fries scheepvaart museum in Sneek. Naar een idee van www.eline-janssens.nl.

Ook Albarello heeft een bijdrage mogen leveren dat symbool staat voor dit verhaal want bij ons kunt u nog altijd terecht voor ambachtelijke keramiek puur en eerlijk.

Bent u benieuwd naar wat wij nog meer kunnen? Ga dan naar: https://albarello.nl/op-verzoek/

Blog Hoerenhondjes of liefdesgeschenk