Het verhaal achter de tegel deel 1: Een kijkje in de kleischuur van Albarello Tegelfabriek

De kleischuur van Albarello Tegelfabriek en Atelier.

Onze ambachtelijke tegels hebben stuk voor stuk een eigen verhaal. Elke tegel heeft zo zijn eigen productieproces, dit heeft vooral te maken met het feit dat er nog veel handwerk schuilt in ons product. Echte ambacht dus. Omdat we vaak vragen ontvangen over wat onze tegel nou zo bijzonder maakt, tillen we vandaag een tipje van de sluier op.

Uniek product

Hoezeer onze tegels uniek zijn als eindproduct, ze beginnen allemaal bij de basis, klei. Onze basis “de klei” is door onszelf ontwikkeld en wordt volgens traditioneel recept vervaardigd. Wel hebben we verschillende soorten klei om mee te beginnen. Met welke klei er wordt gestart hangt af van de eisen die aan het eindproduct gesteld worden. Aan een buitentegel of zwembadtegel worden hele andere eisen gesteld dan aan een wandtegel of dorpelsteen. Wie denkt dat we alleen witjes maken zal zich verbazen over de verschillende soorten bouwkeramiek die wij produceren.

Het begin: de kleischuur van de tegelfabriek

In de kleischuur ondergaat de klei een speciale behandeling die onmisbaar is voor de verdere verwerking tot tegel.

We verwerken de klei tot bruikbare plakken waar vormen uit gesneden kunnen worden. Dit kunnen vierkanten, rechthoeken of elk denkbare vorm zijn. Dit hangt er vanaf voor welk project ze gebruikt gaan worden. Doordat onze tegels door zoveel handen gaan, blijft het een echt ambacht!

Speciale mallen

Sommige vormen kunnen niet uit een plak klei gesneden worden. Hiervoor zijn verschillende andere technieken. Voorbeelden hiervan zijn o.a.; een mal waar de klei doorheen geperst wordt of een mal waar de klei ingeperst wordt. Op deze manier produceren we randen of speciale tegelvormen. Deze mallen worden per project ontwikkeld. En wie denkt dat dat een eenvoudige klus is heeft het mis. In het droogproces krimpt elke soort klei weer met een ander percentage. Bij het reproduceren van keramische bouwelementen moet hier goed rekening mee gehouden worden. Met name als deze dienen aan te sluiten bij de bestaande elementen. Dit betekent dat elk project in de tegelfabriek een intensieve klus is en zeer veel speciale aandacht krijgt.

Duurzaamheid

Aangezien er vormen worden gesneden uit de stukken klei, blijft er redelijk wat restmateriaal over. Dit restmateriaal wordt weer hergebruikt en verwerkt tot bruikbare klei. Een heel duurzaam proces dus!

De volgende stap in het productieproces is het drogen. In het volgende deel zullen we daar verder op in zoomen. Het hele proces van onze tegels wordt namelijk gedaan in onze eigen tegelfabriek.

Geïnteresseerd?

Bent u benieuwd naar onze tegels en ambacht? Neem contact met ons op of kom langs in onze showroom.