Het verhaal achter de tegel deel 2: Het drogen en stoken van de tegels

Bij Albarello maken wij ambachtelijke tegels die stuk voor stuk een eigen verhaal hebben. Na het eerste deel: een kijkje in de kleischuur, is het tijd voor de volgende stap. Het drogen en stoken. Een proces waar kennis en ervaring een hele grote rol speelt. Zonder deze uitgebreide kennis zouden er veel tegels in dit proces verloren gaan.

 

Eerste stap: drogen

Als de vormen uit de stukken klei gesneden zijn, is het tijd om de klei te laten drogen. Een belangrijk proces voordat het de oven in gaat. De bekende Friese witjes worden opgestapeld, zodat ze recht blijven en tijdens het droogproces niet krom trekken. Om het vocht op te vangen zit er af en toe een houten plankje tussen. De plek waar je de kleiplakjes laat drogen is ook heel belangrijk en ook afhankelijk van de weersomstandigheden. De luchtvochtigheid is namelijk van invloed op het droogproces.

Een natuurproduct

Naast Friese witjes worden er nog meer keramische producten gemaakt bij Albarello, bijvoorbeeld vloertegels, vensterbanken en raamdorpelstenen. Hierbij horen ook verschillende diktes en kleisoorten. Bij het proces van het drogen zit dan ook veel verschil. Klei is daarnaast een natuurproduct waardoor in de praktijk de droging toch heel anders kan verlopen dan dat de theorie zou doen vermoeden. Met grote dikke stukken klei moet je wel heel voorzichtig zijn. Als het te snel gaat, scheurt het in de oven. Er zit dan nog te veel vocht in de tegel en dan wil dat er tijdens het stoken uit. Door onze jarenlange ervaring kunnen wij het door de klei te zien en te voelen het droogproces beoordelen.

Duurzaam door hergebruik van de warmte

In de fabriek zijn verschillende ruimtes waar de tegels kunnen drogen. Deze ruimtes hebben verschillende temperaturen waardoor we het droogproces kunnen sturen. Eerst worden de tegels langzaam gedroogd. Naarmate het proces vordert worden de kleiplakken dichter bij warmtebronnen neergezet. Wanneer we het droogproces nog meer willen versnellen, kunnen ze ook in een speciale droogruimte staan. Een hele duurzame ruimte, omdat we hier de warmte uit de ovens hergebruiken.

De tweede stap: stoken

De manier van stoken hangt af van de soort tegel. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het biscuit stoken, zijn er een aantal fasen. Het belangrijkste is dat je moet beginnen met rustige stappen in het opvoeren van de temperatuur. In de eerste fase van de stook maak je de kwartssprong. Hierbij wordt de klei omgezet naar steen. Dit is de belangrijkste fase. Vervolgens kun je verder stoken naar de eindtemperatuur. Na het stoken komt het afkoelen. Dit gaat op een natuurlijk manier en niet geforceerd. Als je dit forceert komen er namelijk breuken in de tegels.

Benieuwd naar onze tegels?

Bent u benieuwd naar onze tegels en ambacht? Neem contact met ons op of kom langs in onze showroom.