Gevelstenen en andere kleiproducten

De benaming ‘tegelfabriek’ is eigenlijk te beperkt voor wat erbij Albarello allemaal uit de fabriek komt rollen. Regelmatig doen wij bijzondere restauratie projecten waarbij prachtig gevormde grove bouwkeramiek de band af rolt. En ook dit is ook nog oneerbiedig gezegd, want bij ons is het natuurlijk een ambachtelijk proces waar meer handen dan banden aan te pas komen.

Mallen maken en krimp

Bij een restauratie klus begint het met het bestuderen van de bestaande steen en het tekenen van een mal. Ook is het van belang dat er uitgezocht wordt wat voor klei er het beste voor gebruikt kan worden en met welke krimp er rekening gehouden moet worden. Krimp wordt veroorzaakt door de hoeveelheid water die in de klei zit. Dat betekent dus dat de te tekenen mal groter moet worden dan het uiteindelijke product moet zijn. 

Klei is namelijk altijd onderhevig aan krimp als het gedroogd wordt, dat zie je ook in de zomer als je over het wad loopt als het hard geworden slik enorme scheuren vertoont door de warmte. Dat is iets wat wij natuurlijk kosten wat het kost moeten voorkomen ‘grote scheuren’ en dat gevaar ligt natuurlijk wel op de loer want klei is klei. Maar daar hebben wij dan weer jaren ervaring mee dus dat gaat over het algemeen gesmeerd.

Kleivormen

Okee de mal, als deze klaar is dan gebeurt er iets magisch in onze kleischuur waar wij in de fabriek alleen maar naar kunnen gissen. Er komen karren met enorme hoeveelheden prachtig gevormde klei vormen richting de fabriek en daar worden deze kleivormen langzaam gedroogd tot ze klaar zijn om gebakken te worden. Gebakken in een oven en niet in de zon, maar het principe is het zelfde alleen iets warmer.

Een vloeibare kleilaag die kleur aan de steen geeft

Soms krijgen ze een vloeibare kleilaag die kleur aan de steen geeft of worden ze voorzien van een glazuurlaag die speciaal voor het project is ontwikkeld in ons laboratorium. Als dit zo is, moeten ze nog voor een tweede keer in de oven.

Na dit proces rollen er dus dorpelstenen, waterslagen en andere grove bouwkeramiek (wat weinig meer op tegels lijkt) uit onze fabriek.

4 Elementen

Het lijkt er sterk op dat je aan de ene kant van de tegelfabriek er een brok klei in duwt en dat er aan de andere kant van de tegelfabriek er een volwaardig product uit rolt en daar binnen in die fabriek zitten dan allemaal handjes die strijden met de 4 elementen, vuur, lucht, klei, en water.

Tja zo simpel is het….

Wilt u meer weten over deze producten? Ga dan naar onze project pagina: Watertorenparck IJmuiden.