Fries Blauw bij Albarello

De kunst van de prachtige Friese Witjes en Fries Blauw

De Friese Witjes zijn al eeuwen oud en worden bij Albarello handgemaakt volgens recepteer uit de 17e eeuw. Een prachtig traditioneel product, waarbij het allemaal begon in 1500. In die tijd werden geglazuurde tegels al gebruikt als wandbekleding. Eind 1500 werd via Zuid-Europa deze techniek naar Nederland en België gebracht.

Delfts of Fries Blauw?

Daarna kwam het blauwe aardewerk, die eigenlijk iedereen wel herkent. In Delft is het allemaal begonnen met vazen en aardewerk. Delft was het centrum voor de porseleinindustrie in die tijd. De Delftse tegels en het porselein werden beschilderd met de Majolica techniek. Majolica is de naam voor een grof en bros soort keramiek, bestaande uit gebrande klei, met een bont gekleurde beschildering van glazuur. De naam majolica is een verbastering van het Spaanse eiland Mallorca. Oorspronkelijk werd voor het maken van majolica-werkstukken een transparant glazuur gebruikt met tinoxide, voor de helderheid. Hierdoor komen de kleuren het beste tot hun recht.
Ook in Friesland ontstonden in die tijd veel fabrieken die zich specialiseerden in tegels en hun product exporteerden. De schepen van de walvisvaarders die in de haven van Harlingen lagen, namen de tegels mee naar het noorden en het westen van Europa. Dat is de reden dat de witte tegels ‘Friese witjes’ worden genoemd.

Wat is Fries Blauw?

Bij Delfts Blauw denkt iedereen meteen aan versierd aardewerk. Fries Blauw is ook 100% handgemaakt aardewerk, maar dan uit Friesland. Het prachtige Fries Blauw aardewerk kenmerkt zich meestal door illustraties van schepen. Al vanaf circa 1600 werd dit aardewerk in Friesland beschilderd en gebakken. De klei in de omgeving was uitermate geschikt om aardewerk en tegels van te maken en dat is dan ook op grote schaal gebeurd. Miljoenen tegels en vele duizenden schotels en aardewerk vonden hun oorsprong in Friese fabrieken.

Fries Blauw bij Albarello

Hieronder en hiernaast vindt u prachtige voorbeelden van Fries Blauw bij Albarello.

   Friese ster omstreeks 1750

Heeft u nog vragen over Fries Blauw of wat Albarello daarin kan betekenen? Heeft u advies nodig voor de keuze van de juiste tegel? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers. Wij adviseren u graag over Fries Blauw.