ESTRIKKEN

Dijkstra Kleiwaren maakt nog vele authentieke producten waaronder ook de alom bekende klassieke en authentieke vloertegel: estrikken. Estrikken zijn vierkante plavuizen gemaakt uit de rode klei waar van oudsher ook dakpannen van gemaakt worden. Deze rode plavuizen worden vervolgens in verschillende kleuren geglazuurd of gesmoord.  Het is de eerst en meest vervaardigde vorm van de keramische vloerafwerkingen die we in Nederland kennen.

SMOREN

Smoren is een speciale manier van stoken waarbij zuurstof wordt onttrokken tijdens het stookproces, dit geeft een hele bijzondere blauwzwarte kleur aan de oorspronkelijke rode klei van de vloertegel.

 

GLAZUREN

De estrikken zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren:

  • Rood;
  • Gesmoord;
  • Groen verglaasd;
  • Rood verglaasd;
  • Geel verglaasd.

Van oudsher zijn dit de standaard kleuren.

ROBUUSTE UTSTRALING

Deze estrikken waren van oudsher alleen weggelegd voor de belangrijkste religieuze gebouwen. Vanaf de late Middeleeuwen vindt de estrik in meer algemene vorm, maat en egale kleuren zijn toepassing in boerderijen voor vloeren in keukens, kelders en bergplaatsen. De estrik zit in de revival en wordt weer veel toegepast in moderne keukens en gangen vanwege de prachtige robuuste uitstraling.

VERSCHILLENDE MODELLEN

Bij Albarello en Dijkstra Kleiwaren kunnen wij verschillende hoekjes en halfjes maken om bijzondere randen te leggen. De toepassing het Hollandse interieur is vaak van een egaal karakter in diverse kleuren gelegd in dambordpatroon al dan niet overhoeks in ruitvorm.

De afmeting van de authentieke vloertegel estrikken zijn 20 x 20cm en er gaan circa 20 in een vierkante meter.

De estrik zit in de revival en word weer veel toegepast in moderne keukens en gangen vanwege de prachtige robuuste uitstraling.

ONDERHOUD PLAVUIZEN

Naast een verfraaiing van de ruimte heeft het gebruik van estrikken, oftewel plavuizen een logische en praktische reden. Ze zijn namelijk makkelijk schoon te houden, onderhoudsvrij en hygiënisch verantwoord.

VERSCHILLENDE DIKTES

De estrikken bij ons hebben een standaard dikte van 20 mm en 30 mm.

Klik hier voor een impressie van ons assortiment vloertegels.

RESTAURATIE

Zijn er estrikken in uw woning die gerestaureerd moeten worden? Op aanvraag kunnen wij voor restauratie alle formaten leveren.

Naast de authentieke kleuren kunnen wij ook glazuren op maat voor u ontwikkelen.

Klik hier voor onze restauratie pagina.

INTERESSE?

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op via het contactformulier of vraag een offerte aan

Offerte aanvragen

Uitgelichte Projecten

Vergulde baksteen voor klok Harderwijk

Voor een nieuw pand van Albert Heijn in Harderwijk kregen wij een aanvraag binnen voor vergulde Bakstenen voor in een klok in de gevel van het pand.

Lees meer

Geglazuurde bakstenen Portugees-Israëlitische begraafplaats Beth Haim

Voor het metselwerk van het interieur van het Coronelpaviljoen op de Portugees-Israëlitische begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel heeft Albarello geglazuurde bakstenen geleverd. Op deze waardevolle ontmoetingsple Lees meer

Traptegels voor museum Boijmans van Beuningen

Een impressie van onze werkwijze.

Lees meer