Een link naar Escher

 

Alle ogen zijn gericht op Leeuwarden. In verband met Leeuwarden Culturele hoofdstad 2018 worden alle bekende Friezen uit de kast getrokken, Mata Hari en Alma Tadema zijn de revue al gepasseerd om Friesland in het zonnetje te zetten. En nu is de Friese ontwerper Escher aan de beurt met zijn prachtige werk. Zijn tentoonstelling in het Fries Museum loopt nog tot en met oktober en is zeker de moeite waard om te bezoeken.

Friese ontwerper Escher

Ik was vandaag onze nieuwe folder aan het vormgeven om ons ambachtelijke Friese producten in het zonnetje te zetten. U kent ons van het Friese witje, maar wij maken meer dan dat. Wist u dat u ook bij ons terecht kunt voor bijzondere glazuren, Art deco, restauratie en glazuren op maat voor grote projecten en horeca inrichting? Tijdens het ontwerpen stuitte ik, al scrollend door de vele digitale foto’s, op een foto van een prachtige tegel uit onze collectie. Dit deed mij meteen denken aan het werk van de grootmeester Escher ‘himself’ en inspireerde mij tot het schrijven van dit blog. Want niet alleen bekende friezen zoals de Friese ontwerper Escher maken mooie dingen. Ook onze ontwerper kan er wat van. Hij heeft zich vele stijlen eigen gemaakt en de ontwerpen lijken hem gewoon aan te komen aanwaaien.

Art deco

Deze tegel met een afbeelding van een aalscholver met jongen is een ontwerp in de Art deco stijl. De stijl die zo kenmerkend is voor de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw en die op zichzelf al een sprekende grafische vorm heeft. Maar soms wordt een effect versterkt door het ontwerp op zo’n manier te combineren en in elkaar te passen, dat je een patroon krijgt dat zo uit de koker van Escher zelf lijkt te komen.

Ik zou hem graag willen toepassen op de vloer, ondanks dat het een wandtegel is, maar ik zou het zonde vinden om er overheen te lopen.

Heeft u interesse in deze of andere jaren 30 tegels en bent u op zoek naar iets bijzonders voor uw ontwerp? Kijk dan eens op https://albarello.nl/jaren-30/