Art Deco stijl tegels bij Albarello

Art deco is een populaire stijlbeweging, die je veel zag in de jaren 1920 tot 1939. Deze beweging had haar weerslag op de decoratieve en toegepaste kunst, bij zowel de architectuur, het grafische, industriële en interieurontwerp, als de beeldende kunst en kledingmode. Dus ook op tegels.

Art deco en Jaren 30 tegels

Het was en is een mengelmoes van verschillende stijl- en kunststromingen uit de jaren 30 van de vorige eeuw, daarom worden ze ook wel de Jaren 30 tegels genoemd. Een belangrijk kenmerk van Art Deco is de omarming van technologie in aanvulling op traditionele motieven. De stijl wordt vaak gekenmerkt door rijke kleuren, geometrische figuren en overdadige versieringen. De essentie in het design moest modern zijn. Inspiratie vond men in moderne kunst (kubisme), maar ook in de oude en verre culturen van Egypte en India en in de moderne machine- en vliegtuigdesign.

Art deco tegellijn bij Albarello

Wat maakt een Art deco tegel nou zo bijzonder? Het is zo populair vanwege de hedendaagse, maar toch ambachtelijke uitstraling. Bovendien is het tijdloos en duurzaam. Voor deze bijzondere bouwstijl heeft Albarello een tegellijn ontwikkelt. De Jaren 30 of Art deco tegels zijn in twee verschillende basis nuances verkrijgbaar, namelijk Ivoor en Crème en in verschillende accent kleuren. Uitermate geschikt voor huizen uit de jaren 30, maar ook voor nieuwbouw.

Amsterdamse School, de Nederlandse versie van Art Deco

Je zag de Art deco stijl in de jaren 30 ook veel terug in de architectuur in Nederland, dit werd de Amsterdamse School genoemd. Architecten konden horizontale lijnen creëren door de toepassing van staal en gewapend-betonconstructies. Het was hierdoor mogelijk geworden om een raam in een bakstenen muur in de breedte groter te maken dan in de hoogte. De gevels werden uitgebreid versierd. Uitbundig metselwerk langs schoorstenen, daklijsten, kozijnen zijn ook kenmerkend voor de Amsterdamse School. Door de vaak vloeiende vormen in de gevels is de bouwstijl van de Amsterdamse school expressionistisch. Decoraties waren heel belangrijk in de Amsterdamse School.

Art deco en verschillende effect glazuren

Naast de strakke lijnen die je veel ziet in de Art deco stijl, hebben wij bij Albarello ook tegels met verschillende effect glazuren. Die werden in de jaren 30 ook veelvuldig toegepast. Ook hebben we tegels met patronen en tegels en tableaus met decoraties allemaal in de Art deco stijl.

Wil je meer informatie? Kijk dan bij onze Art deco tegels, onze folder of neem contact met ons op, wij helpen u graag!