Albarello en de restauratie van de Roode Leeuw in Amsterdam

Wist u dat wij bij Albarello ook veel tegels produceren voor restauratie? Een bijzonder project was die van Brasserie De Roode Leeuw aan het Damrak in Amsterdam In samenwerking met Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V. uit Warmenhuizen. Een prachtige locatie, waarbij wij de Distel Carduustegels hebben gereproducerd die in 1909 zijn ontwikkeld door Willem Hendrik van Norden in de plateelbakkerij ‘De Distel’ te Amsterdam.

Amsterdamse parels met Distel-tegelwerk

Bij onderzoek over de plateelbakkerij ‘De Distel’ werd al vast gesteld dat in die jaren de directeur Jac M. Lob erin geslaagd was om aan het Damrak, Rokin en Ferdinand Bolstraat een groot aantal monumentale opdrachten voor interieurs en exterieurs binnen te halen. Veel van die tegeltableaus verdwenen door ondoordachte  slooppartijen – Art Nouveau was immers na 1920 geheel uit de mode geraakt. Gelukkig is de bijzondere kwaliteit van het Distel-tegelwerk nog wel op locatie te zien, zoals bij De Roode Leeuw. De tegel en emaille-glazuur bleken over bijzondere, vorstbestendige kwaliteiten te beschikken. Reden waarom nogal wat in Amsterdam aan de openbare weg aangebrachte geveltableaus er tot op de dag van vandaag buitengewoon goed geconserveerd uit zien.

Goedewaagen en de Carduustegel

De markt voor kunstaardewerk was na de Eerste Wereldoorlog niet gunstig en Lob besloot zijn bedrijf te verkopen. In 1922 nam Goedewaagen het bedrijf ‘De Distel’ over en breidde zijn fabriek aan het Jaagpad in Gouda uit, zodat de gehele productie van ‘De Distel’ in 1925 daar ook daadwerkelijk naartoe verplaatst kon worden. Willem Hendrik van Norden kreeg de artistieke leiding van het nieuwe aardewerkbedrijf. De vormen die door ‘De Distel’ zijn ontworpen blijven ook na die tijd nog bij Goedewaagen in productie. Het Keramisch Museum Goedewaagen exposeert een aantal van de meest gangbare Distel Carduustegels in zijn Distel-legbakvitrine. In het verleden is daarvoor een werkgroep opgericht. De coördinator. Friggo Visser sprak vol lof en enthousiasme over ons project met de Roode Leeuw:

Het mooiste is natuurlijk dat de bijzondere kwaliteiten van het Distel-tegelwerk ook op locatie te zien blijven. De Roode Leeuw heeft in samenwerking met Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V. te Warmenhuizen de specialisten van de tegelfabriek Albarello in het Friese Menaam ingeschakeld om replieken te laten maken van de kapot gegane tegels. Opdrachtgever en tegelfabriek verdienen daarvoor alle lof! Het is goed om erop te wijzen dat voor deze Carduustegels geen voorbeelden afgebeeld staan in de carduustegelcatalogus van 1913. Het is voor het eerst dat de door Willem van Norden voor De Distel vanaf 1909 ontwikkelde reliëftegels nagemaakt werden en met wat voor een kwaliteitsresultaat. Ik hoop dat wij voor onze museumpresentatie van Carduustegels van De Distel van de drie verschillende replieken ook een exemplaar van Albarello krijgen.”

Wilt u meer lezen over dit project?

Bent u nieuwschierig naar dit project en het resultaat? Ga dan naar: https://albarello.nl/projecten/detail/nieuwe-carduustegels-voor-brasserie-de-roode-leeuw/